Зона за родитеље - дете као путник

 

ПЛАНИРАЈТЕ ПУТОВАЊЕ СА ДЕЦОМ

Путовање без напора и стреса са децом у аутомобилу захтева пажљиво планирање. Међутим, ово планирање је вредно труда, јер мање стреса значи мање ствари које нам одвраћају пажњу у току вожње.

Због тога је важно да:

 • Припремите активности и ствари помоћу којих ћете задржати дечију пажњу у току вожње.
 • Одлучите унапред где ћете се зауставити ради одмора или одласка у тоалет.
 • Објасните детету да у аутомобилу возач мора бити у потпуности сконцентрисан на вожњу.
 • Како би дали добар пример детету, а и сами били безбедни, важно је да будете увек везани сигурносним појасом, чак и за најкраће вожње.

Према одређеним истраживањима око тећине родитеља проводи између 10 и 49 сати месечно у колима са својом децом. То значи да деца брзо почињу да препознају начин на који се родитељи понашају у аутомобилу.

ДАНАШЊА ДЕЦА СУ СУТРА ВОЗАЧИ

Начин на који деца виде наше понашање у возилу, у великој мери ће обликовати врсту возача какви ће они једног дана постати. Што их сигурније возите када су млади, сигурније ће и они возити када положе возачки испит.

Можда мислите да деца не примећују када пројурите кроз на пример жуто светло семафора, када прекорачите ограничење брзине или проверите телефон док возите. Верујте да грешите, јер истраживања показују да деца прате све што радите. И када усвоје да је кршење (непоштовање) правила у саобраћају нормално понашање, тешко је касније променити ставове.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДА ДЕТЕ БЕЗБЕДНО ПРЕВОЗИТЕ У ВОЗИЛУ?

Деца нижа од 135cm не могу се правилно везати појасом аутомобила и због тога се морају превозити у дечијим ауто седиштима примереним свом узрасту. УКОЛИКО СЕ НЕ КОРИСТИ ПРАВИЛНО, ДЕЧИЈЕ АУТО СЕДИШТЕ НЕЋЕ ПРУЖИТИ ОДГОВАРАЈУЋУ ЗАШТИТУ У СЛУЧАЈУ САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ!

ШТА СЕ ДЕШАВА ПРИЛИКОМ САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ?

Ако сте икада били учесник саобраћајне незгоде, знате да се чак и након малог ударца осећате као да је он био много већи. Сад замислите да сте дете. За дете је тај удар аутоматски двоструко јачи, и може удвостручити нанете повреде.

Последице које може имати дете учесник саобраћајне незгоде, а које није правилно везано, су застрашујуће.

Чак и при најмањим саобраћајним незгодама, дете које није везано појасом, или се не налази у дечјем седишту, може се повредити или испасти из возила. Такође, дете које није на адекватан начин везано, може нанети повреде другим особама које се налазе у возилу.

ИЗБОР ПРАВОГ СЕДИШТА ЗА БЕЗБЕДНО ПРЕВОЖЕЊЕ ДЕТЕТА

Безбедност у аутомобилу почиње одабиром одговарајућег дечјег ауто седишта: превелико или премало седиште неће адекватно служити сврси за коју је намењено. Такође је важно напоменути да не одговарају сви типови дечјих седишта сваком типу аутомобила.

Пре куповине:

 • Проверите да ли је седиште одговара физичком узрасту и маси вашег детета
 • Проверите да ли седиште поседује хомологациону налепницу ЕCE Р44.04 (или Р129)
 • Испробајте дечје седиште у аутомобилу пре куповине, јер свако седиште не одговара сваком аутомобилу

Када пронађете одговарајућу величину, зашто не бисте укључили своје дете у одабир боје или дезена седишта? Ово ће им помоћи да седиште виде као "своје", па ако им се допадне, вероватније ће седити у њему без расправе!

Опет, како деца воле да копирају одрасле, давање доброг пример је кључно. Ако прекршите закон, они ће мислити да то и они могу. Дакле, увек вежите појас, без обзира колико вам је кратко путовање.

Погледајте видео снимак како се правилно бира дечије ауто седиште, поставља у возило, као и како се правилно дете поставља у дечије ауто седиште. Само уколико правилно урадите све радње из видео снимка, можете бити сигурни да се ваше дете превози безбедно.

ШТА КАЖЕ ЗАКОН:

 • У моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година.
 • Лице ниже од 135 цм превози се везано у одговарајућем хомологованом безбедносном седишту, које је причвршћено за возило у складу са декларацијом произвођача возила, односно произвођача безбедносног седишта.
 • Дете до три године може се превозити на предњем седишту, уколико се превози у безбедносном седишту које је окренуто супротно правцу кретања возила, када возило нема или је искључен безбедносни ваздушни јастук.
 • Ако дете учини прекршај прописа о безбедности саобраћаја на путевима, казниће се новчаном казном прописаном за учињени прекршај родитељ, усвојилац, односно старалац детета, као да је сам учинио прекршај, уколико је прекршај учињен због пропуштања дужног надзора.

АГРЕСИЈА

Бес и агресија возача не само да узнемирује децу, што доводи до додатног стреса, већ их такође учи да је у реду бити љут и агресиван када учествујеш у саобраћају, било да учествујеш у својству возача, пешака или путника.

Дакле, од изградње правилног става и доброг примера сада, зависи како ћете да сачувајте своје дете у годинама које долазе. Зато је важно да:

 • Водите рачуна о поштовању брзине кретања, односно да брзину да прилагодите условима пута тј. саобраћајним знаковима.
 • Увек, али баш увек, вежите сигурносни појас, чак и приликом краћег путовања
 • Будите све време сконцентрисани на вожњу
 • Будите сталожени у току вожње
 • Немојте користити мобилни телефон у току вожње
 • Немојте возити под дејством алкохола
 • Објасните вашем детету све потенцијалне опасности које га могу угрозити у саобраћају.

 

Top