Пажљивкова смотра 2022

После седам месеци, пројекат „Паљживкова смотра“ који је организовала Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је успешно завршен. Четворочлане екипе предшколског, узраста првог и другог разреда основних школа из 20 локалних самоуправа широм Републике Србије, које су освојиле прво место на Регионалним Пажљивковим смотрама, такмичиле су се за победу на првој републичкој Пажљивковој смотри о безбедности деце у саобраћају, одржаној у Врњачкој Бањи.

На школском нивоу такмичења око 35.000 предшколаца и ђака првог и другог разреда основних школа из 40 локалних самоуправа Републике Србије прошло је кроз припрему и тестирање за пласман на општински, а затим и на регионални и републички ниво. На републичком нивоу такмичило се 20 екипа по узрастима: предшколци, први разред и други разред.

Кроз реализацију сваке од фаза пројекта, деца су показивала завидна знања у познавању правила за безбедно учешће деце у саобраћају. Деци су на програму били различити типови игара прилагођени њиховом узрасту, а уз асистенцију деци добро познатог Пажљивка, екипе су давале одговоре на питања, показавши да је циљ овог такмичења постигнут, а то је унапређење њиховог знања о саобраћају. Кроз реализацију пројекта засигурно је ниво саобраћајног образовања и васпитања деце подигнут на завидан ниво.

У категорији предшколаца, победу је однела екипа из Вршца, док су друго пласиране и треће пласиране биле екипе из Ужица и Врњачке Бање. У категорији првог разреда, прво место је освојила екипа из Врања, друго Ниш, док је треће место припало екипи из Сремски Карловци. Победу у категорији други разред однела је екипа из Шапца, док је друго место однела екипа из Вршца, а треће место екипи из Свилајнца.

Ученици су уз помоћ својих васпитача, учитеља али и међусобно, кроз игру и дружење утврдили постојећа и усвојили нова знања о безбедном учествовању у саобраћају.

Пажљивко је бодрио учеснике такмичења и већ се спрема и радује новој „Пажљивковој смотри“ коју Агенција за безбедност саобраћаја планира за следећу школску годину.

Агенција за безбедност саобраћаја је за показано завидно знање, наградила малишане вредним наградама, те су тако, поред пехара, медаља и диплома, сви чланови првопласираних екипа у категорији први и други разред основних школа добили лап топ рачунар, друго пласиране екипе бицикле, а треће пласиране екипе таблет рачунаре. У категорији предшколаца, свим члановима првопласираних екипа додељена је бицикла, друго пласираним екипама таблет рачунари, док је треће пласираним екипама додељен тротинет.

Top