Ваша улога као едукатора

 

Деца су најрањивији учесници у саобраћају. Саобраћајне незгоде спадају у пет најчешћих узрочника смрти деце у свету. Деца у саобраћају најчешће страдају као путници у возилу, затим као пешаци и као возачи бицикала. Током године, деца су највише угрожена у периоду летњег распуста јун, јул и август месец, иако је то период када највећи део времена углавном проводе ван школе, под надзором родитеља.  Адекватно саобраћајно образовање и васпитање је од пресудног значаја за безбедно учешће деце у саобраћају. Због тога је веома важно на који начин едукатори приступају овој теми. Уколико се деци на занимљив начин приближи значај безбедног учествовања у саобраћају, деца ће ову тему прихватити као нешто позитивно, а једино кроз позитиван став и навике од самог почетка детињства се може очекивати озбиљнији помак у исходима односно побољшању стања безбедности у саобраћају.

ПСИХОФИЗИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ДЕЦЕ

Дечје способности опажања, обраде информација, моторике и знања су у развоју. Деца нису способна да предвиде опасност. До десете године, развој видног поља још увек није завршен. Дечје видно поље је уже од видног поља одраслих, па деца имају мању способност периферног вида. Све до једанаесте године, деца тешко свесно усмеравају своју пажњу на саобраћај. Њихова пажња се тешко задржава на једној ствари и лако се одвраћа са саобраћаја на, деци, занимљивије догађаје у окружењу. Због свега наведеног, деца овог узраста би у саобраћају требало да учествују у пратњи одраслих особа.

БУДИ БЕЗБЕДАН (ПРИМЕРАН) ЕДУКАТОР

Неопходно је да се деци од најранијег доба пренесу сва потребна знања која су предуслов за изградњу исправних ставова у саобраћају у каснијем добу. Иако основна знања о саобраћају деца стичу код куће, и прихватају од родитеља, веома важну улогу у правилном развоју свести и знања имају васпитачи и учитељи, односно едукатори који их усмеравају у њиховом развојном путу.

Постављање доброг примера је једна од најважнијих ствари које можете учинити за ваше ученике. Сви знамо да деца воле да копирају одрасле, а то се односи и на учешће у саобраћају. Зато, дајте вашим ученицима најбољи могући пример током њиховог путовања у свет саобраћаја, тако што ћете их научити да морају да поштују правила саобраћаја. Пре ступања на коловоз сачекају да се упали зелено светло и пре него што започну прелажење улице најпре СТАНУ, ОСЛУШНУ И ПОГЛЕДАЈУ ЛЕВО, ЗАТИМ ДЕСНО, ПА ОПЕТ ЛЕВО и нормалним ходом праволинијски пређу на пешачком прелазу.

Ви сте, као едукатор, битан узор деци и зато је важно да им на што бољи начин приближите знања из ове области.

Ваша улога је изузетно значајна у дечјем образовању, а Ви, избором да будете део њиховог одрастања и креирања личности носите одговорност за усмеравање ка правилном начину размишљања и понашања. Зато, будите особа за пример, коју ће због посвећености и савесног приступа, Ваши ученици уважавати, поштовати и због чијег ће правилног усмеравања бити захвални када одрасту!

РАЗГОВАРАЈТЕ СА ДЕТЕТОМ О САОБРАЋАЈУ

 

 

Разговор о различитим ситуацијама које видимо када изађемо на улицу је заиста одличан начин којим можете започети учење деце о безбедном учешћу у саобраћају. Забавите се тако што ћете играти неке од игара са вашим ученицима.

Пажњу деце можете одржати причајући са њима о врстама возила, боји аутомобила, стварима које се крећу брзо или споро, саобраћајним знацима, како прелазимо преко улице, на које светло смемо да пређемо улицу, на које светло не смемо запчети прелзак улице, како се понашамо у аутобусу или аутомобилу и друге јако важне ситуације у саобраћају.

 

ЕДУКАТОРИ, ВАЖНО ЈЕ ДА:

- Својим доследним и безбедним понашањем у саобраћају дате лични пример ученицима.

- Упознате ученике са основним правилима саобраћаја.

- Практично вежбате са ученицима различите ситуације у саобраћају.

- Понављате научено са ученицима, и то на различите начине и у различитим ситуацијама.

- Задајте им креативне задатке и организујте радионице на тему безбедног понашања у саобраћају.

 

ПРЕУЗМИТЕ МАТЕРИЈАЛЕ ЗА РАД СА ДЕЦОМ

На нашем сајту можете преузети корисне материјале за рад са децом. Сви доступни материјали Вам могу служити за рад који ћете допунити својим идејама и идејама својих ученика. Знамо да је сваки едукатор упознат са специфичностима своје групе и карактеристикама својих ученика, и зато ће учење бити знатно успешније и занимљивије уколико га уз помоћ наших материјала уобличите својим креативним активностима. 

Материјали
Top