Пажљивко путник

Здраво другари! Ја сам Пажљивко, имам десет година и довољно сам велики да идем сам у школу. У саобраћају се крећем безбедно и пажљиво, па ме зато и зову Пажљивко.

Научите самном како да се исправно и безбедно понашате у саобраћају када сте путници. Пажња сад! Кренимо пажљиво!

Када се возимо у аутомобилу, увек треба да седимо на задњем седишту и обавезно вежемо појас. Моја млађа сестра има две и по године, седи у посебном седишту за децу и такође је везана појасом.Можда нисте знали да се бебе могу превозити и на предњем седишту, али морају бити у посебним седиштима за бебе, окренуте супротно од правца кретања аутомобила, тако да их онај ко вози може видети у сваком тренутку.

Ометање возача, седење између два предња седишта и нагињање кроз прозор су ствари које никада не смемо да радимо. Само ако мирно седимо на задњем седишту, везани појасом, ми ћемо бити безбедни.

ВОЖЊА АУТОБУСОМ

Када треба да идемо негде где не можемо стићи пешке, возимо се аутобусом. Наравно, и када се возимо аутобусом, постоје нека правила безбедног понашања. Увек треба да се држимо за рукодржаче обема рукама јер смо само тако безбедни у случају наглог кочења. Никада не треба да стојимо на степеницама пошто је то веома опасно. Ако има слободних места, можемо и да седнемо.

Сви ми много волимо да идемо на излете аутобусом. Наравно, у аутобусу нема шетања, скакања, гурања. Мора се седети мирно, свако на свом месту. Да бисмо били безбедни, у оним аутобусима који на седиштима имају сигурносне појасеве обавезно се треба везати, јер никад се не зна шта може да се нађе на путу испред аутобуса, па ће возач морати нагло да закочи, а ми тада можемо да се повредимо.

НА СЕЛУ

Мој дека има трактор, тако да се ја понекад возим у њему. Наравно, тада се возим у тракторској приколици, и то чиним веома пажљиво, у друштву са неким старијим, на пример баком или ујаком.

НИКАДА се не треба играти у близини трактора! Трактори су корисне машине, али они могу бити и веома опасни, посебно за децу. На селу има довољно места за игру, тако да трактор треба да користе само одрасли.

БЕЗБЕДНА ИГРА

А на крају дана, када исправно урадимо све задатке у школи и безбедно стигнемо до куће, моје другарице, другари и ја једва чекамо да се дружимо. Место где је нама најлепше је наше школско двориште, парк или игралиште, на ком можемо безбедно да се играмо, далеко од саобраћаја и свих возила.

Top