Пажљивко пешак

Здраво другари! Ја сам Пажљивко, имам десет година и довољно сам велики да идем сам у школу. У саобраћају се крећем безбедно и пажљиво, па ме зато и зову Пажљивко.

Научите самном како да се исправно и безбедно понашате у саобраћају када сте пешаци. Пажња сад! Кренимо пажљиво!

КУДА И КАКО СЕ КРЕЋЕМО КАО ПЕШАЦИ

Пешаци увек треба да се крећу тротоаром. На тротоару су пешаци најбезбеднији, зато што возила туда не смеју да се крећу. Увек када идемо тротоаром са неким старијим, треба да га држимо за руку јер смо тако безбеднији. Када ходамо тротоаром, увек треба ићи оном страном која је удаљена од коловоза!

ГДЕ ПРЕЛАЗИМО УЛИЦУ

Пешачки прелази су једина места на којима смемо да пређемо улицу. Они су обележени широким белим линијама, па се зато и зову „зебре”.
Када прелазимо улицу на пешачком прелазу, то увек морамо да чинимо најкраћим путем, правом линијом и никако поред „зебре”. Улицу никада не смемо да прелазимо поред „зебре“.


КАКО СЕ ПРАВИЛНО ПРЕЛАЗИ ПРЕКО УЛИЦЕ

А сада следи оно најважније! Како се правилно и безбедно прелази улица? Прво дођемо до пешачког прелаза, јер смо већ рекли да се улица прелази искључиво на овим местима. Када дођемо до пешачког прелаза, тада... СТАНЕМО. Увек морамо да стојимо мало удаљени од ивице тротоара. Затим погледамо лево, десно, и опет лево и мало ослушнемо да ли се чује приближавање аутомобила. Ако смо се уверили да нема возила, пређемо преко улице.

Улицу прелазимо када се уверимо да су се сви аутомобили зауставили и да су нас возачи приметили. Тек када нам возач руком покаже да нас пропушта да пређемо улицу, смемо да кренемо преко пешачког прелаза. Преко „зебре” се прелази нормалном брзином, ни преспоро, ни пребрзо. На средини коловоза, још једном, за сваки случај, погледамо десно. Ово урадимо зато што се, у међувремену, можда појавио неки аутомобил са друге стране.

КАКО ПРЕЛАЗИМО УЛИЦУ НА СЕМАФОРУ

Правила су слична и на раскрсницама које имају семафор. Када је упаљено црвено светло за пешаке, све време мирно и стрпљиво стојим на тротоару чекајући да се упали зелено светло. Када возила стану и упали се зелено светло за пешаке, исто погледам лево, десно, па опет лево и, тек када се уверим да нема возила, кренем преко улице.

Ово је важно, јер понекад када је на семафору зелено светло за пешаке, возила се ипак појаве. То су возила која долазе из суседне улице и којима је дозвољено скретање. У таквим ситуацијама морамо ДОБРО да погледамо и, иако је упаљено зелено светло за пешаке, сачекамо и будемо сигурни да нас је возач који скреће видео и зауставио се испред пешачког прелаза.

Када је на семафору зелено светло за пешаке, за возила која су у тој улици мора да буде упаљено црвено светло. Ипак, постоје раскрснице на којима аутомобили смеју да скрену десно јер имају једну стрелицу која светли зелено само за њих. Зато је веома важно да увек добро погледамо чак и када је зелено светло за пешаке.

Некада се догоди да се, док прелазимо улицу, на семафору укључи црвено светло за пешаке. Тада не смемо да станемо или да се вратимо, већ треба да наставимо мало убрзаним кораком како бисмо што пре прешли преко улице.

ПРЕЛАЗАК ШИРОКИХ УЛИЦА

У градовима постоје и веома широке улице, булевари, које имају и по неколико трака за кретање возила. На пешачким прелазима преко овако широких улица морамо да будемо веома пажљиви јер нам за прелазак преко њих треба много времена и зато морамо добро да осмотримо да ли је безбедно да улицу пређемо. Понекад на средини ових широких улица постоји пешачко острво. Оно је уздигнуто од коловоза. На пешачком острву пешаци могу да застану док прелазе преко коловоза и поново добро осмотре да ли је безбедно да пређу преко другог дела улице. Запамти! На пешачком острву треба да застанемо и да се поново уверимо да су се аутомобили зауставили и да је безбедно да пређемо преко друге половине улице.

ПОДЗЕМНИ И НАДЗЕМНИ ПРОЛАЗИ

Врло често испод оваквих улица постоје и подземни пролази, и то су најбезбеднија места за прелазак преко улице. На неким местима имамо и надземне пролазе, који су такође безбедни за наш прелазак. Надземни пролази називају се још и пасареле.

ПОМОЋ ОДРАСЛИХ

Другари, на почетку школске године најбоље је да сваког од нас у школу води неко старији. Маме, тате, баке и деке су довољно високи да их сваки возач може видети на време и стати да их пропусти.
Другари, некада ћемо морати и да потражимо помоћ. То није срамота! Када вам се учини да је опасно да сами пређете улицу, а у близини је полицајац, обавезно га позовите, да вам помогне да безбедно пређете.

КАКО ПРЕЛАЗИМО УЛИЦУ КАДА СЕ БЛИЗУ НАС НАЛАЗЕ ВЕЛИКА ВОЗИЛА

Улицу никада не смемо претрчавати испред или иза аутобуса, камиона и осталих великих возила. Ово је веома опасно, јер ми смо мали и возачу аутобуса је тешко да нас види.


Ако пробамо да пређемо улицу испред или иза ових великих возила, ни возачи аутомобила који се крећу иза аутобуса не могу на време да нас примете, а то је веома опасно јер онда могу и да нас повреде.

КАКО СЕ КРЕЋЕМО КАДА НЕМА ТРОТОАРА

На путевима ван насеља често нема тротоара. У таквим ситуацијама морамо да се крећемо поред коловоза и то увек левом страном, и у колони један иза другога.

Крећемо се левом страном зато што тако можемо да видимо возила која нам долазе у сусрет и да, ако треба, будемо спремни да се мало померимо у страну како би нас аутомобил мимоишао.

КАКО СЕ КРЕЋЕМО И ПРЕЛАЗИМО УЛИЦУ НОЋУ

Када падне мрак, када је облачно или је магла напољу, возачима је много теже да виде пешаке, а посебно нас децу. Зато је најпаметније да ноћу што мање пешачимо, али ако већ морамо, онда треба да се придржавамо неких важних правила. Увек морамо да носимо одећу која се добро види у мраку!

Ако имамо прслук или наруквицу, још боље. Тада је и возачима много лакше да нас виде, а видљиви смо и на већој удаљености.

На путевима ван насеља, где нема тротоара, а када је ноћ, морамо да се крећемо поред коловоза и то увек левом страном, и у колони један иза другога.

Крећемо се левом страном зато што тако можемо да видимо возила која нам долазе у сусрет и да, ако треба, будемо спремни да се мало померимо у страну како би нас аутомобил мимоишао.

Јако је битно да будемо видљиви свим возачима и зато носимо светлију гардеробу и светлеће траке. Само тако сви могу да нас виде док се крећемо у саобраћају.

ОПАСНО ИГРАЊЕ У БЛИЗИНИ УЛИЦЕ

Улица није место за игру! Тротоари нам служе да се њима као пешаци крећемо, али никако се на тротоару не смемо играти.

 

Нема играња лоптом, вожње ролера, јурки и жмурки ни на улици, ни на тротоару.

 

У близини се увек може наћи неки аутомобил, аутобус или камион, па, ако потрчимо за лоптом на коловоз, то може бити веома опасно.

УЛАЗАК У АУТОМОБИЛ

Када улазимо у аутомобил, морамо пазити како то радимо. Ја увек у аутомобил улазим са десне стране, са тротоара. Ово је једино исправно и безбедно. Ако бисмо улазили са леве стране, то значи да бисмо сишли на коловоз, што је веома опасно.

ИЗЛАЗАК ИЗ АУТОМОБИЛА

Увек треба да излазимо на десну страну, јер је тамо тротоар. Наравно, увек треба да погледамо када отварамо врата да не бисмо њима ударили неког пешака који у том тренутку пролази.

 

 

Никада не треба излазити са леве стране из аутомобила јер може да нас удари други

аутомобил који у том тренутку пролази улицом.

НА СЕЛУ

Поред свега важног што морамо да знамо, када идемо на село, постоје неке веома битне ствари. На селу често нема тротоара, па када пешачимо, то увек чинимо левом страном коловоза.  

Али још нешто веома важно морамо да знамо: НИКАДА се не треба играти у близини трактора! Трактори су корисне машине, али они могу бити и веома опасни, посебно за децу. На селу има довољно места за игру, тако да трактор треба да користе само одрасли.

ПРЕЛАЗАК ПРЕКО ПРУГЕ

Кроз село у ком живе моји бака и дека пролази пруга. Када треба да пређем преко пруге, а рампа је спуштена, ја се не провлачим испод нити ходам поред ње. Увек сачекам да воз прође и рампа се подигне. Пре него што кренем да прелазим пругу, погледам лево, па десно, добро ослушнем и, тек када сам сигуран да нема воза у близини, ја пређем пругу.

БЕЗБЕДНА ИГРА

А на крају дана, када исправно урадимо све задатке у школи и безбедно стигнемо до куће, моје другарице, другари и ја једва чекамо да се дружимо. Место где је нама најлепше је наше школско двориште, парк или игралиште, на ком можемо безбедно да се играмо, далеко од саобраћаја и свих возила.

Top