Пажљивко бициклиста

Здраво другари! Ја сам Пажљивко, имам десет година и довољно сам велики да идем сам у школу. У саобраћају се крећем безбедно и пажљиво, па ме зато и зову Пажљивко.

Научите самном како да се исправно и безбедно понашате у саобраћају када сте бициклиста. Пажња сад! Кренимо пажљиво!

ВОЖЊА БИЦИКЛА

Другари, сви ми волимо да возимо бицикл. Док не напунимо девет година, бицикл смемо да возимо само на местима за игру: у школском дворишту, парковима и игралиштима.

Сада, кад сам напунио десет година, ја смем да возим бицикл и на посебним местима која се зову „зоне успореног саобраћаја“. На овим местима може бити чак и аутомобила, али они морају да се крећу веома, веома споро. Наравно, са нама увек мора да буде и неко старији, неко ко има више од 16 година.

Бицикл мора да буде исправан, а посебно морају да буду исправни предње и задње светло. Када вас мама или тата возе на бициклу, увек морате седети у посебном седишту.

Ово правило важи све док не напуните осам година.

Постоје неке ствари које НИКАДА не смемо да радимо док возимо бицикл! Никада не смемо да се придржавамо за друго возило, да носимо слушалице и у току вожње слушамо музику, да возимо без руку или са спуштеним ногама.

И не смемо да дозволимо да нас старији неправилно превозе на бициклу, јер тако можемо да паднемо и да се повредимо.

БЕЗБЕДНА ИГРА

А на крају дана, када исправно урадимо све задатке у школи и безбедно стигнемо до куће, моје другарице, другари и ја једва чекамо да се дружимо. Место где је нама најлепше је наше школско двориште, парк или игралиште, на ком можемо безбедно да се играмо, далеко од саобраћаја и свих возила.

Top